EHBO training

Krantenbericht in Grootrijswijk

Door Tanja Verkaik

RIJSWIJK - ‘Wat moet je doen als je hond mank loopt en mag je je hond eigenlijk Norrit geven? Maar ook hoe doe je de Heimlich-greep en zelfs een hartmassage?’Dit soort vragen zijn afgelopen week aan de orde gekomen tijdens de cursus Honden EHBO van uitlaatservice Easydog. Een succes: de locatie, speeltuinvereniging Buvelio stond volgepakt met zo’n vijftig ‘baasjes’.
 
 
Dierenarts Floortje Zeegers legt uit hoe wonden bij honden het beste ingezwachteld kunnen worden. (Foto: F. Wingerden)
 
“Vaak weten mensen niet hoe ze moeten handelen als er iets gebeurt met hun hond”, vertelt Frenzey van Wingerden. Samen met Rachel de Liefde runt zij hondenuitlaatservice Easydog. “Wij worden vaak om advies gevraagd, maar wij zijn geen dierenarts.” Vandaar de Honden EHBO. “Het is de eerste keer dat we dit organiseren met Easydog en na de grote belangstelling van vandaag komt er zeker een vervolg.” Dierenarts Zeegers van de kliniek Duinoord geeft een leerzame, maar ook grappige uitleg over eerste hulp bij honden. Zo vertelt ze ‘Blaffende honden bijten wel’en wordt het theorie onderdeel ‘doorn in het oog’geillustreerd met een letterlijke foto hiervan. “Oeh jakkes”, roept iemand vanuit de zaal bij het zien van de afbeelding. Zeegers waarschuwt baasjes voor het spelen met stokken. “Ik ben daar tegen en zie daar veel ellende van.” Meestvoorkomende ‘kwalen’in haar praktijk: “glas-en bijtwonden.”

Naast de theorie is ook praktijk. Bram, de hond van dierenarts Floortje, is letterlijk 1 van de proefdieren van de avond. ‘Lig’, roept Floortje en gehoorzaam ploft Bram neer op de tafel. ‘Ik ga laten zien hoe een pootverband aangelegd moet worden’. Vakkundig rolt ze de Bram’s voorpoot in. ‘Er zijn nog drie andere poten, wie wil?’, vraagt ze. Al gauw dient de eerste vrijwilliger zich aan. Ook hond Romi krijgt een hoofdverbandje, wat er heel schattig uitziet. Een aantal cursisten maken een foto met hun mobieltje. “het is toch fijn dat je weet wat je moet doen als er iets gebeurt”, reageert cursiste Karen de Kruijf. “Volgende keer neem ik voldoende verband mee”, lacht Peter van den Bos. Ook meedoen? Dat kan. U kunt zich opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.